mandag 7. juni 2010

Hamburgare en regnig måndag i maj

Hamburgare är alltid en klassiker på grillen. Jag har surfar runt lite på jakt efter bra tips och det jag har hittat av bra tips är att inte använda magert kött, inte salta färsen för då sjunker hamburgaren ihop och att göra de lite tjockare.

Denna gången slog jag på stortrumman och gjorde egna hamburgerbröd!

Recept:
Korv- och hamburgerbröd ca 18 korvbröd eller 22 hamburgerbröd
75 g jäst
5 dl vatten eller mjölk
1 tsk salt
2 msk matolja
ca 13-14 dl vetemjöl special
Pensling och garnering:
vatten
sesamfrön
Ugn: 250°
1. Smula ner jästen i en degbunke. Värm vätskan med matolja till fingervärme. Häll degspadet över jästen och rör om så att den löser sig.
2. Tillsätt salt och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.
3. Stjälp upp degen på bakbordet och knåda den smidig på nytt. Dela degen i 18 eller 22 lika stora bitar. Till korvbröd formar du 18 släta ovala bullar. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Låt dem jäsa under duk ca 30 minuter.
4. Till hamburgerbröd formar du ca 22 släta runda bullar. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar och platta till dem ordentligt med hjälp av en annan bakplåt. Låt bröden jäsa under duk ca 30 minuter.
5. Pensla korvbröden med vatten. Pensla hamburgerbröden med vatten och strö över sesamfrön.
6. Grädda korvbröden mitt i ugnen ca 8-10 minuter och hamburgerbröden mitt i ugnen ca 5-8 minuter.
7. Låt bröden kallna på galler under duk. De går att frysa.

Jag tyckte de behövde gräddas lite mer och det blev inte 22 stk... närmare 16.
Men de blev goda och frasiga. Trixet är ju just att få de luftiga, de här blev helt okej - jag tycker inte det är så gott när det blir för mycket bröd till.

Tyvärr så började det ösregna när vi skulle grilla så de hamnade i pannan istället. Men det blev storslaget ändå! Vi grillade hamburgare en annan gång oxå och då hade jag massa röd pesto och chilisås i färsen - det var gott!!!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar